Rýmovník můžete mít jako pokojovou květinu, kterou skvěle využijete v kuchyni. Hodit se vám může ve chvíli, kdy z něj budete chtít uvařit voňavý čaj nebo právě tento skvělý sirup.
Ingredience:
- cca 35 lístků rýmovníku
- 1 kg cukru (lze použít i třtinový)
- 1 pomeranč
- 1 citron
- příp. granátové jablko, černý bez, jeřabiny, arónie,...
Postup - 1. den:
- Očištěné (ale nemyté) rýmovníkové lístky vložit je do hrnce a přidat plátky ovoce
- Zalít vroucí vodou tak, aby vše bylo ponořeno, ale nebylo zbytečně moc vody.
- Hrnec zakrýt utěrkou či poklicí a nechat v pokojové teplotě louhovat min. 24 hod, klidně i 2 dny.
Postup - 2-3. den:
- Z hrnce odstraníme lístky i ovoce nebo celé přecedíme.
- Přidáme cukr a zahříváme a mícháme tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Pak ztlumíme plamen a pozvolna, za občasného míchání, necháme sirup zredukovat, abychom dostali hustější konzistenci světle měděné barvy (správnou konzistenci vyzkoušíme tak, že pomocí lžičky uděláme malou kapku na čistém talířku – pokud kapička drží tvar, je ten pravý čas sirup odstavit). Pozn. po zchladnutí sirup ještě dost zhoustne.
- Horký sirup ihned plníme do menších pokud možno ještě horkých skleniček, pevně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.
- Sirup uchováváme na chladném místě.
Komentáře
Okomentovat